Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Προβιοτικά και έλεγχος Βάρους

Η διατροφή με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια των περιττών κιλών καθώς η χλωρίδα του εντέρου χωρίζονται σε καλά και κακά. Τα καλά βακτήρια εκτός από ότι μας προστατεύουν από επιβαρυντικούς παράγοντες για διάφορες παθήσεις τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μας προστατεύουν από τα περιττά κιλά.
Τα βακτήρια μπορεί να αλλάξουν τόσο με τη διατροφή μας, όσο και  ύστερα από λήψη αντιβιοτικών τα οποία όπως είναι γνωστό εξοντώνουν ένα μεγάλο μέρος τους.






 Με βάση τα παραπάνω τα προβιοτικά στη διατροφή μας μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στον έλεγχο του βάρους.
Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια, κεφίρ,όξινα γάλατα, τυριά) αλλά και στη σόγιας που έχει  υποστεί ζύμωση  όπως επίσης και στο ψωμί με μαγιά.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν προβιοτικά με μορφή σκευασμάτων, συμπληρωμάτων κλπ καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους για να τους ενημερώσει υπεύθυνα.

Δύσοσμη αναπνοή

 Περίπου το 25% των ενηλίκων ένας στους τέσσερις υποφέρει από κακή αναπνοή και δυσοσμία στόματος (χαλίτωση η επιστημονική ονομασία). Η κακή αναπνοή δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνικότητα μας, ενώ συχνά προκαλεί ανησυχίες για την υγεία μας. Η κατάσταση της στοματικής κοιλότητας στη διάρκεια του 24ωρου, ποσότητα και ποιότητα σάλιου, υπολείμματα τροφών, διατροφή με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα, κρεμμύδι, σκόρδο, κρέας και τροφές με πολλά λιπαρά, κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο παίζουν σημαντικό ρόλο στην οσμή αλλά και στις διακυμάνσεις της καθώς σπάνια είναι σταθερή προκαλώντας την ίδια αίσθηση συνεχώς.
Κακή στοματική υγιεινή, με χαλασμένα δόντια, περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, λοιμώξεις του στόματος, ιγμορίτιδα, αμυγδαλές και κάπνισμα, είναι οι συνηθέστερες αιτίες. Σπανιότερες αν και "δημοφιλείς" ανάμεσα στις αιτίες που φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος οι διαταραχές στο στομάχι και το έντερο.





 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε πάντως είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό, στοματολόγο ή οδοντίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση σας. Τα στοματικά διαλύματα καλό είναι να χρησιμοποιούνται με φειδώ, καθώς είναι συχνά υπεύθυνα για την ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας και την απώλεια της απαραίτητης υγρασίας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σε παρατεταμένη χρήση μεγαλύτερο πρόβλημα.
Όταν λοιπόν τα αγοράζετε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο, καλό είναι να ενημερώνετε τον φαρμακοποιό για το είδος της χρήσης που θέλετε να κάνετε και για το αν αυτή σας η απόφαση είναι μια επανάληψη αγοράς ρουτίνας  κατόπιν συμβουλής γιατρού που σας έχει ορίσει τον τρόπο χρήσης και τη δοσολογία ή αν πρόκειται για μια προσωπική σας "διάγνωση" που μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες.




Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Μάϊος, ένας κομβικός μήνας για τη διατροφή μας

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης προσφέρει πολλές διατροφικές ευκαιρίες που μπορούν να τονώσουν και να αποτοξινώσουν τον οργανισμό μας. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πληθαίνουν οι επιλογές μας σε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας αλλάζοντας σταδιακά το πιο "βαρύ" διατροφικό μοντέλο του χειμώνα.


Βερίκοκα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μούρα, φράουλες, κεράσια, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, αρακά, αγκινάρες, σπαράγγια, ραπανάκια.σέσκουλο, φρέσκα φασολάκια, παντζάρια και μανιτάρια μπορούν να εμπλουτίσουν με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες και αντιοξειδωτικά τη διατροφή μας, περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ ταυτόχρονα η πληθώρα φρούτων μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά μια πιθανή προσπάθεια μας για περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης.
Κλειδί στην ισορροπημένη διατροφή της άνοιξης τα γεύματα με όσπρια, όχι πλέον σαν ζεστές σούπες αλλά μαζί με πολύχρωμες σαλάτες εποχής.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Οκτώ λεπτά την ημέρα για το six pack!

Οκτώ λεπτά αρκούν; Φυσικά, άμα ασκείσαι κάθε μέρα.

Μαγνήσιο και Βιταμίνη D-Σχέσεις στοργής

Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό; Τότε πολύ πιθανό και χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Βασικός της ρόλος είναι η σωστή ανάπτυξη των οστών και η υγεία του σκελετού μας. Ταυτόχρονα βάσει μελετών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.
Το μαγνήσιο από την άλλη, βοηθά την καρδιά τους μυς και τον εγκέφαλο, ενώ έχει σημαντικής συμβολή στο άγχος, την ευερεθιστότητα και την αϋπνία. Το μαγνήσιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και τα επίπεδα της βιταμίνης D. Επομένως ένας διατροφικός συνδυασμός μαγνήσιου με βιταμίνη D, είτε μέσω της διατροφής , είτε μέσω κάποιων εγκεκριμένων συμπληρωμάτων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία και την ευεξία μας.
Φασόλια, δημητριακά , μαύρη σοκολάτα, λιπαρά ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί και αβοκάντο είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Μοσχαρίσιο συκώτι, κρόκοι αυγών, λιπαρά ψάρια και μανιτάρια είναι πολύ καλές πηγές πρόσληψης βιταμίνης D. 

Προβιοτικά και έλεγχος Βάρους

Η διατροφή με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια των περιττών κιλών καθώς η χλωρίδα του εντέρου χωρίζονται σε καλά και κακά. Τα κ...